Paul Bernard Cliteur (1955) is een Nederlandse rechtsgeleerde en filosoof alsmede opiniërend columnist en publicist. Hij staat bekend om zijn rechts-liberale inslag, zijn atheïsme, republicanisme en inzet voor dierenrechten. Hij is lid van De Vrije Gedachte.

Paul Cliteur. Afb: Vera de Kok / wikipedia

Cliteur studeerde rechten en filosofie en promoveerde op 22 maart 1989 op het proefschrift Conservatisme en cultuurrecht (uitgegeven in 2005 onder de titel Natuurrecht, Cultuurrecht, Conservatisme). Hij is hoogleraar encyclopedie van het recht aan de Universiteit Leiden, waar hij op 28 mei 2004 zijn oratie “De neutrale staat, het bijzonder onderwijs en de multiculturele samenleving” hield. Zijn werkzaamheden omvatten vooral het juridisch, cultuurhistorisch, filosofisch en ethisch gebied.

Cliteur is echter vooral bekend vanwege zijn opiniërende werken, die onder andere politiek getint zijn. Hij columneerde onder meer voor Trouw en had een gesproken column in het tv-programma Buitenhof.

 

 

David Pinto is een Nederlandse migratiedeskundige en emeritus hoogleraar. Pinto publiceerde 17 boeken, waarin hij de kern van zijn theorieën en denken uiteenzet. Daarbij schroomt hij niet in te gaan op veronderstelde ‘heilige huisjes’ en is vrij expliciet in zijn opvattingen. Ook hij staat bekend om zijn rechts-liberale inslag.

David Pinto. Afb: Twitter, @pintoamsterdam

Hij stamt af van een oorspronkelijk Joods-Portugese familie. In de 17e Eeuw moest die familie haar heil elders zoeken en vestigde zich in Marokko. Nadat de familie naar Israël emigreerde, voerde zijn pad naar Nederland en promoveerde in Groningen naar aanleiding van de door hem ontworpen ‘Piramide van Pinto’ als tegenhanger van de piramide van Maslow.

Pinto verwierf landelijke bekendheid in 1988, met een opiniërend artikel waarin hij onomwonden stelde dat in Nederland de allochtonen worden ‘doodgeknuffeld’.